Page 1 of 1

Posted: 15 Apr 2012 22:37
by frederikw
Op verzoek... enkel fotootjes en wat info voor de doe-het-zelver uit Finland deze winter:

Heel kort wat praktische info.

Traditioneel gaan we met het Kerstverlof weg. Meestal naar Noord Afrika. Dit jaar zagen we die autostrademaraton naar het zuiden van Spanje niet echt zitten en waren dus op zoek naar een alternatief. Scandinavi? heeft ook altijd al een bijzonder aantrekkingskracht op ons gehad en dus ging het richting Finland.

Het makkelijkste om daar met de auto te geraken is via de Ferry van Finlines tussen Travemunde (DE) - Helsinki (FI). Vanuit Brussel is het iets van een 650km tot Travemunde. Dat is dus een aangename afstand (beter dan onze traditionele 1000km tot zuid Frankrijk) om op de eerste dag te doen.
De ferry doet er ongeveer 27u over. Ideaal om wat uit te rusten. Er is een gratis sauna aan boord en verder vooral een truckerspubliek. Ook voor de terugweg was dat ideaal. Het was een vermoeiende reis, maar de ferry gaf ons de tijd om weer wat uit te rusten en dus niet uitgeput thuis te komen.

Waar we ons wel wat in mispakt hebben is de afstand van Helsinki naar Fins lapland. Reken toch op een 1000km over trage banen (maximum 80km/u. Meestal 1 baanvak per richting).

Qua voorbereiding van de auto hebben we wat extra isolatie aangebracht en onze verwarming op punt gesteld. We hebben ook spijkers gekocht om in onze banden te monteren. De prijs van nieuwe spijkerbanden was ons te duur. Spijkerbanden huren hebben we naar gezocht, maar niet gevonden.
Deze spijkers: http://www.best-grip.se/bestgrip-1350/55-0
De Belgische dealer hievan antwoord niet. De Nederlands is louche & duur. De UK dealer komt aangeraden.
We hadden gewoon een elektrisch vijzendraaierke mee met het plan de spijkers te monteren eens we aan het ijs kwamen. Toen we letterlijke van de baan gleden (300km boven Helsinki) hebben we ze gemonteerd en het verschil is immens. Zonder deze spijkers zou ik daar niet graag rondgereden hebben. We hebben er ongeveer 2u over gedaan om de spijkers te monteren. In principe moesten de spijkers er weer uit op de terugweg (verboden in Duitsland) maar daar hebben wij onze laars aan geveegd. Buiten lawaai merk je daar niet veel van op gewone asfalt trouwens.

In Lapland is het in die tijd van het jaar natuurlijk lang donker, maar dat is eigenlijk niet echt een probleem. Het komt er wel op neer om maximaal gebruikt te maken van het daglicht. Wij hadden sneeuwschoenen mee. Ter plekke kan je er de gewoonlijke activiteiten(ski, hondeslee, sneeuscooter, etc..) doen als je er het geld voor over hebt of gewoon wandelen in de prachtige natuur natuurlijk.

Wij hebben hoofdzakelijk wild gekampeerd wat niet zo eenvoudig is omdat je niet makkelijk van de weg afgeraakt (muur van sneeuw). Er zijn redelijk wat campings open ook ginder.

Finland is, in tegenstelling tot Noorwegen, helemaal niet zo duur. Supermarktprijzen zijn gelijkaardig met hier (zalm is er spotgoedkoop). De diesel was in Helsinki goedkoper dan bij ons. De prijzen(zeker brandstof) gaan wel omhoog hoe noordelijker je gaat.

Sauna kan je nemen in de meeste hotels (ook als niet gast)

Voila, Finland in de winter is geen populaire bestemming voor overlanders - onterecht eigenlijk. Te doen op 2 weken... als je Marokko op 2 weken ook te doen vindt Image

Re: Finland in de winter

Posted: 15 Apr 2012 22:37
by frederikw
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Re: Finland in de winter

Posted: 15 Apr 2012 22:57
by Muug
Image
merci eh Image

Re: Finland in de winter

Posted: 16 Apr 2012 09:00
by Nickel
Nice, very nice
Nickel

Re: Finland in de winter

Posted: 16 Apr 2012 12:50
by zappa
Mooi !! Mooi !!
maar wel een beetje om friskes van te krijgen, als we hier onze hittegolf zouden hebben kom ik nog eens terug kijken naar je foto's [/size:n1nbwbfn] Image

Finland in de + - zomer, moto op de otto, otto op de boot en waarschijnlijk moet ge zover niet doorrijden in Finland om mooie offroad baantjes door de bossen te hebben?

Viel de prijs van de ferry mee?

Ha dat lapdier, als ik later geen paarden meer heb wil ik misschien zoeentje in den hof, om de was op't hangen Image

Re: Finland in de winter

Posted: 16 Apr 2012 14:34
by Muug
Gij luierik, kunt gij z?lf de was niet op hangen? Hebt ge daar nu werkelijk hulpjes voor nodig? Image

Re: Finland in de winter

Posted: 16 Apr 2012 14:42
by zappa
Image Image Image 't is toch de vrouw die (primitieve) werktuigen beginnen gebruiken is? wel dat zit er nog een beetje in Image

Re: Finland in de winter

Posted: 21 Apr 2012 12:49
by Theo
a primitive mind gets primitive solutions? Image Image Image