Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Hét forum bij uitstek waar je je ei kwijt kan. Of om stoom af te blazen. Om je hart te luchten. Topics zijn enkel toegankelijk voor wie geregistreerd en aangelogd is.
Post Reply
User avatar
Muug
Posts: 11778
Joined: 17 Oct 2009 13:04

Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by Muug »

Als het hier dan toch een stamkroeg is :mrgreen:

Als jullie witte saus maken - you know: boter smelten, bloem erbij, afkookvloeistof van pakweg bloemkool erbij - doen jullie er dan nog een eierdooier in of niet? Waarom wel, waarom niet? :dontknow: :thumbsup:

User avatar
F M
Posts: 5050
Joined: 26 Oct 2009 21:45

Re: Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by F M »

Ik ga hier niet op antwoorden. Ik heb geen flauw idee. Mijn idee van eten maken is een gekochte maaltijd in de microgolf steken.
I am confused. Oh no, maybe not!

Koeno
Posts: 3206
Joined: 03 Sep 2012 11:01

Re: Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by Koeno »

Nog maar 2 keer zelf gemaakt, nog nooit een eierdooier erin gedaan.

User avatar
duibhce Kaelann
Posts: 2918
Joined: 01 Dec 2009 23:39
Location: Itch(B), Idilevo(BG)
Contact:

Re: Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by duibhce Kaelann »

Boter, bloem, melk, peper, zout.
nog nooit eieren in gedaan / zien doen eerlijk gezegd.
When I'm nervous I count primes.

Destinationworld.be: Journeys... not just travels
Discoveroverland.eu: Inspiring overland travel meetings

robman
Posts: 121
Joined: 02 Apr 2015 19:01

Re: Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by robman »

Roux van Maizena witte sauzen :idea:



:grin:

User avatar
Muug
Posts: 11778
Joined: 17 Oct 2009 13:04

Re: Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by Muug »

duibhce Kaelann wrote: 05 Jan 2022 15:32 Boter, bloem, melk, peper, zout.
nog nooit eieren in gedaan / zien doen eerlijk gezegd.
Mijn ma doet niet anders. En in Ons Kookboek komt het ook te sprake.

kirikoe 1.0
Posts: 27
Joined: 28 Jul 2019 11:25

Re: Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by kirikoe 1.0 »

Ook nog nooit een eierdooier in gedaan. Kan wel denk ik helemaal op het einde.
Ik gebruik ook altijd nootmuskaat en citroen

User avatar
OzzePaa
Posts: 2380
Joined: 03 Jul 2014 12:24

Re: Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by OzzePaa »

Zonder stoefen, maar witte saus/bechamel/kaassaus kan ik maken als geen ander, zegt OsMaa ;) :ugeek: Zodoende moet ik volgens haar nooit bang zijn te verhongeren :lol:
Een eierdooier als extra ingrdiënt, nee, ook hier er nog nooit doorgedraaid ... maar het zal best zo zijn dat dat er waarschijnlijk wel een extra cachet aan geeft :thumbsup: :grin:
TE is nooit goe ... alleen in TEgoei en TEvreden ......................................... en TEquilla

User avatar
Stefke
Posts: 2914
Joined: 19 Oct 2009 20:28

Re: Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by Stefke »

duibhce Kaelann wrote: 05 Jan 2022 15:32 Boter, bloem, melk, peper, zout.
nog nooit eieren in gedaan / zien doen eerlijk gezegd.
idem hier, maar er moet voor mij absoluut nog nootmuskaat bij.
geen ei erbij, ik moet ook wel eens aan mijne colesterol denken... 8-)

User avatar
Muug
Posts: 11778
Joined: 17 Oct 2009 13:04

Re: Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by Muug »

Nootmuskaat inderdaad!

User avatar
zappa
Posts: 4509
Joined: 23 Oct 2009 11:44

Re: Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by zappa »

Een eierdooier kan je er bij doen voor betere binding. VB bearnaise saus dat is niet anders dan eierdooiers.
Als je al start van een roux, boter met bloem even bakken tot je die typische koekjes geur hebt, waardoor je saus niet ze melig smaakt, dan hoef je daar geen eidooier bij te doen?
sig nature

User avatar
Muug
Posts: 11778
Joined: 17 Oct 2009 13:04

Re: Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by Muug »

zappa wrote: 06 Jan 2022 08:45 Een eierdooier kan je er bij doen voor betere binding. VB bearnaise saus dat is niet anders dan eierdooiers.
Als je al start van een roux, boter met bloem even bakken tot je die typische koekjes geur hebt, waardoor je saus niet ze melig smaakt, dan hoef je daar geen eidooier bij te doen?
Allez, 't is een mysterie.
Doet me denken aan die grap waarin de moeder van een modern gezin de uiteinden van worsten afsnijdt vooraleer ze te bakken. Niemand die nog weet waarom. Op een dag komt dat ter sprake als ze de oeroude mémé bezoeken in 't rusthuis. En dat mens verschiet zich een bult en merkt op "maar allez, bakken jullie nu na al die jaren nog steeds in dat te kleine pannetje????" :lol:

User avatar
den Bullet
Posts: 1477
Joined: 23 Oct 2009 11:18

Re: Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by den Bullet »

Van mij mag dat gerust alhoewel ik het niet systematisch doe (het geeft wel meer glans aan de saus).

Koken is tenslotte een vorm van free jazz ... 8-)

User avatar
zappa
Posts: 4509
Joined: 23 Oct 2009 11:44

Re: Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by zappa »

Een van mijn kiekens is een wildlegger :roll: Ik zal een eier-ont-dooier nodig hebben, voor dat ei dat ik deze ochtend vond. :?
sig nature

User avatar
Blackbert
Posts: 3446
Joined: 17 Oct 2009 15:30

Re: Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by Blackbert »

zappa wrote: 11 Jan 2022 12:02 Een van mijn kiekens is een wildlegger :roll: Ik zal een eier-ont-dooier nodig hebben, voor dat ei dat ik deze ochtend vond. :?
diepvrieskuikens, voor die andere vogel.
grease up your baby for a ball on the hill

User avatar
zappa
Posts: 4509
Joined: 23 Oct 2009 11:44

Re: Witte saus maken : eierdooier erdoor of niet?

Post by zappa »

Blackbert wrote: 12 Jan 2022 07:43
zappa wrote: 11 Jan 2022 12:02 Een van mijn kiekens is een wildlegger :roll: Ik zal een eier-ont-dooier nodig hebben, voor dat ei dat ik deze ochtend vond. :?
diepvrieskuikens, voor die andere vogel.

:grin: en bestrooien met muisjes :mrgreen:
sig nature

Post Reply